Atelierele noastre

Festivalul „Batem Fierul
la Conac!” din 2024

Festivalul „Batem Fierul La Conac!” 2024

Ediția din 2024 a Festivalului „Batem Fierul la Conac!” a dus mai departe misiunea începută acum 18 ani, în 2006, la Conacul Petre P. Carp din Țibănești, județul Iași, de a iniția tinerii în meșteșugurile tradiționale, contribuind în același timp la conservarea patrimoniului imaterial în comunitatea rurală din Țibănești.

Între 1-15 august au avut loc o serie de ateliere care să le ofere ocazia participanților de toate vârstele să experimenteze meșteșugurile tradiționale și să ducă la bun sfârșit un obiect realizat cu mâinile lor. Activitățile au fost concepute astfel încât participanții să experimenteze pe rând diversele ateliere.

Festivalul „Batem Fierul la Conac!” din 2024 a fost derulat în parteneriat cu prestigioasa școală de meserii Les Compagnons du Devoir et du Tour de France, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociația „Gaspar, Baltazar și Melchior”/Scoala de la Piscu, Asociația Artees, Liceul Tehnologic Petre P. Carp din Țibănești, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Atelierul FERONERIE de ARTĂ / CONSTRUIREA unei PORȚI din FIER FORJAT – sub îndrumarea lui Adrien Auer, companion fierar din Franța, din 2023 rezident la Țibănești, unde cinci elevi francezi, de la prestigioasa școală de meserii Les Compagnons du Devoir et du Tour de France, companioni fierari în devenire, au conceput și au executat o poartă de fier forjat, de dimensiunea 3m x 3m, montată in situ. Această poartă oferă acces la zona cuptorului de ars ceramică.

Atelierul INIȚIERE în ARTA FERONERIEI, sub îndrumarea lui Adrien Corbin, companion fierar francez – după o etapă introductivă despre instrumentele și materialele folosite pentru forjare, participanții s-au antrenat în primele deformări de bază ale fierului. Următorul exercițiu a fost realizarea unui cui, păstrat de cel care l-a făcut, urmat de confecționarea unui clește. Unii participanți au creat o lucrare figurativă sau o plăcuță cu numărul de casă.

Atelierul CONSTRUIREA unui CUPTOR de ars CERAMICĂ – condus de fizicianul și expertul în cuptoare tradiționale Claude Aussage, asistat de Faustine Besnard. Cuptorul cu o capacitate de 200 de litri și ardere la o temperatură scăzută (1050° C), de tip “fastfire”, ardere rapidă, a fost construit din 600 de cărămizi refractare și izolat cu chirpici realizat din materiale locale la fața locului. Acest cuptor se alimentează cu lemn. În procesul de construire au fost implicați, pe lângă participanți și un tâmplar și fierari ai atelierelor de la conac.

Atelierul CERAMICĂ UTILITARĂ și MODELAJ – alături de Sarah Davidoux și Faustine Besnard, care au revenit la Țibănești pentru acest eveniment. Anul acesta participanții au parcurs întregul proces de realizare al unui vas folosind lutul local, cules de pe dealuri. Au ridicat la roată câte un vas și au modelat obiecte din lut, care apoi au fost depozitate pentru a se usca în liniște. Piesele făcute de participanții de anul trecut au fost smălțuite și arse într-un cuptor cu gaz.

O zi a fost dedicată construirii unui CUPTOR EXPERIMENTAL realizat din hârtie muiată în barbotină și aplicată în straturi pe o structură din fier, având la bază cărămizi și țigle reciclate. În acest cuptor, menit să ridice temperatura până la circa 900° C și să ardă apoi complet, împreună cu vasele de ceramică din el, a avut loc prima ardere a obiectelor realizate în cele două săptămâni de atelier. Participanții au avut ocazia să decoreze câteva piese folosind angobe colectate de Sarah în Franța.

Atelierele RELEVEU de ARHITECTURĂ ISTORICĂ și STUDII de ACUARELĂ, coordonate de arh. Ștefan Mănciulescu. Releveul de arhitectură istorică este un exercițiu de analiză și observație al clădirilor de patrimoniu, care se face cu ajutorul desenului. Ca obiect de studiu a fost aleasă biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Jigoreni, jud. Iași, monument istoric (1803). Pentru studiile de acuarelă participanții porneau în căutarea celor mai frumoase locuri pentru pictat peisaje, natură moartă, case, scene de interior, portret și interior țărănesc. Lucrările participanților au putut fi admirate în cadrul expoziției din 14 august 2024, chiar la conacul Petre P. Carp.

La ediția din 2024 a Festivalului „Batem Fierul la Conac!” s-a înscris un număr record de copii: 35. Ei au participat alternativ la două ateliere:

Atelierul ARTĂ și MIȘCARE / copiii îl descoperă pe Brâncuși – alături de Ioana Violet, art-terapeut. Copiii au combinat activitățile de arte plastice/educație artistică cu mișcarea corporală inspirată din yoga utilizând tehnici de arte vizuale (desen, decupaj, pliere, colaj, modelare) și posturile sau mișcările corporale corespunzătoare: echilibru/dezechilibru, axa de simetrie, dreapta/stânga, activ/pasiv, sus/jos. Lucrările rezultate au fost expuse la conacul Petre P. Carp în 11 august.

Atelierul JURNAL de BORD / copiii ocupă redacția ziarului cultural „Batem Fierul la Conac!”. Alături de Vanda Maria Sturdza, scenograf, copiii, echipați cu pixuri, carnețele și un reportofon, au pornit ca reporteri pe teren și au documentat, timp de două săptămâni, activitățile desfășurate în cadrul fiecărui atelier în parte. Schițele, impresiile și interviurile luate de ei formatorilor au stat la baza ziarului cultural „Batem Fierul la Conac!” numărul 9, pe care-l puteți citi aici.

În paralel s-a desfășurat și ȘCOALA de FOTOPOETICĂ sub îndrumarea lui Francisc Mraz Ferkó. Ne-am putut bucura de două vernisaje cu o selecție de fotografii făcute de participanți

Seara, după terminarea lucrului, treceam la un alt fel de învățare. Formatorii au susținut cinci CONFERINȚE în care am aflat cum se desfășoară un atelier de restaurare, am înțeles cum funcționează cuptoarele de ars ceramică și cum au evoluat de-a lungul vremii, ne-am familiarizat cu lucrările de feronerie de la șantierul de la conacul Herăști, am văzut cum a crescut ca din apă noul atelier de fierărie din Călinești, Jud. Botoșani și am ascultat povestea ARTĂ ȘI MIȘCARE, Artees și Labirintul senzorial. Într-una din seri am urmărit împreună un documentar extraordinar despre unul dintre cele mai mari cuptoare de ars ceramică din Europa, „Le Grand Feu”.

Și week-endurile au fost pline. Am organizat tradiționala excursie cu căruțele, străbătând, mai întâi frumosul câmp de floarea soarelui, apoi pădurea, pentru a ne bucura într-un final de un picnic la iarbă verde la Prisaca. Am vizitat biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Jigoreni, și pe Daniel Ifrim, meșter olar renumit din Schitu Stavnic.

N-am fi putut încheia școala noastră de vară fără fanfara de la Zece Prăjini, ale cărei alămuri răsunătoare au strâns din nou laolaltă participanți, formatori, copii și săteni, jucând care mai de care.

Puteți urmări aici evenimentele din vară, documentate cu grijă de Mihai Bodea-Tatulea:

Festivalul a beneficiat de o acoperire media semnificativă, atât în presa scrisă, cât și la televiziune, ceea ce a sporit vizibilitatea meșteșugurilor tradiționale și sperăm, a dat un nou impuls unor tradiții aproape dispărute.

Printre cele mai mari bucurii a fost însă faptul că am putut oferi copiilor din comunitatea rurală de la Țibănești și din împrejurimi un prilej să intre în contact cu activități artistice și de conservare a patrimoniului, lărgindu-le perspectiva.