Ziare culturale

Colecția Batem fierul la conac!
Primul ziar cultural din Moldova rurală

Ziarul cultural Batem fierul la conac!

Un ziar cultural este un mod de a te recomanda ca om, ca parte a unei societăți, este un element identitar care vorbește despre lumea din care vii. Dincolo de ziare formale si hărți pur tehnice, ceea ce leagă o comunitate și o recomandă este o hartă a legăturilor dintre oameni, a culturii locale, a elementelor valoroase pe care vrem să le transmitem mai departe grupate sub un nume adesea abstract: patrimoniu.

Ziarul Batem fierul la conac! își dorește să fie un instrument util vizitatorului, turistului dar și un mod de reprezentare al comunității pentru ea însăși. Este un loc unde sperăm ca fiecare să se regăsească și să privească cu bucurie către moștenirea lui culturală, către posibilitatea antrenării unor tradiții creative, către căi ale viitorului, parțial deschise de titulatura de sat cultural pe care Țibăneștiul a primit-o în această primăvară.

De aceea, vei găsi aici, deopotrivă, dragă cititorule, monumente de arhitectură și elemente valoroase pentru « slow-tourism » : bucate locale alese, contacte pentru plimbări cu căruța, meșteri sau artiști locali în gospodăria cărora poți vedea culisele obiectelor, date de târguri și zile de sărbătoare. Săteni, antropologi, arhitecți sau fotografi întâlnindu-se în Țibănești. Cultură și agricultură.

Țibăneștiul pe harta României este un punct. Un punct puțin cunoscut dar în același timp un loc care-și leagă numele de Petre Carp și de societatea Junimea, un perimetru unde muzica răsună în pasionantele acorduri ale tarafurilor din 10 Prăjini, în care frumusețea colinelor dulci punctate de spiritualizatele case albastre se întretaie cu existența unor fragmente de sat și natură, aproape nealterate. Iata cum acest punct se dilata infinit si devine centrul lumii noastre!

Batem fierul la conac! își propune să fie o apariție luminoasă și pragmatică, care să schimbe peisajul ziarului contemporan și să umple golul existent atât în comunicarea din lumea satului cât și între sat și oraș. El se naște într-o direcție deschisă de satele Piscu(Ilfov) și Șona(Brașov) prin ziarele omonime(“Piscu nostru” și “Șona noastră”), care s-au bucurat de un real succes.

Un ziar cultural este un mod de a povesti pentru cei de aproape și pentru cei de departe despre tine! Un ziar cultural construiește. Are curgere vie și rubrici variabile. Frământă idei. Spune de bine. Întretaie povești din trecut și viitor. Ascultă pe toată lumea. Aduce binele. Invită redacția din sat și din oraș. Aduce oamenii împreună!

Iată de ce am născut Batem fierul la conac!

Nr. 1

Nr. 2

Nr. 3

Nr. 4

Nr. 5

Nr. 6

Nr. 7

Nr. 8