Comunitate

Oameni de cultură creează
inspirați de universul
Batem fierul la conac!

Ștefan Câlția

Pictor


Ștefan Câlția, născut în 1942 în Brașov, a studiat în Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny (1955–1963) și apoi, în București, sub îndrumarea lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1964–1970).

Fără a fi vorba de o traducere a actualului în termenii perenității, lucrările lui Ștefan Câlția vorbesc despre prezent prin simboluri general valabile, aflate într-o directă legătură cu “viața” și “lumea”. Lucrările sale compun o descriere asupra lucrurilor firești din viață, înțelese ca loc, natură, carnavalesc ori călătorie.

În prezent, lucrează la București și Șona (jud. Brașov).

Virgil Scripcariu

Sculptor


Virgil Scripcariu este un sculptor contemporan notoriu. A studiat sculptura la UNA București în clasa profesorului Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman, al UAP și finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima. Scripcariu a expus memorabil – prototipul obiectului de design Bubico – la Bienala de arhitectură de la Veneția în 2008, unde a și contribuit la conceptul și structura Pavilionului României. Artistul a participat la numeroase expoziții în țară: expoziție personală de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC, și de pe plan internațional, în Israel, Belgia, Japonia, etc.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, România, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii.

Doina Mihăilescu

Pictor și Restaurator


Doina Mihailescu este pictor și restaurator de pictură, profesor la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. Doina Mihăilescu este absolventă a Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, facultatea de Arte Decorative, promoția 1973 – 1977.

A avut numeroase expoziții personale la nivel național și internațional și are lucrări în muzee și colecții particulare, atât în țară cât și în străinătate; a obținut numeroase premii și distincții pentru promovarea culturii timișorene, pentru artă plastică religioasă, conservare-restaurare și promovare a culturii creștine.

Andrei Rosetti

Artist


Andrei Rosetti este artist, membru fondator al grupului Noima. Absolvent al Universității de Vest – Facultatea de arte și design, Timișoara 2002, specializarea pictură, clasa profesor Constantin Flondor.

Din 2004 este membru al UAP România, secția pictură. Fondează în 2003 grupul NOIMA împreună cu Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea, Dan Gherman și Sorin Oncu. Lucrări în expoziții ale grupării Noima, lucrări în expoziții ale grupării Prolog: 2002, 2004, 2011, 2012, 2015.

Expune în cadrul simpozioanelor și Zilele Artei Bizantine Cluj-Napoca și Zilele Icoanei Deva. Din 2005 este profesor de arte vizuale la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduța” din Deva.

Ovidiu Hrin

Grafician


Ovidiu Hrin este designer multidisciplinar și art director din Timișoara, care în 2001 a fondat Synopsis™, unul dintre cele mai respectate studiouri românești de design. Ovidiu crede cu tărie în practica dobândită doar prin muncă asiduă, curiozitate și cercetare constantă. Provocarea și instigarea gândirii, educația vizuală continuă și explorarea de noi direcții/metode în cultura vizuală, aceste câteva valori sunt ca o carte de vizită a studioului său. Ovidiu a câștigat numeroase premii de design la nivel international, precum: European Design Awards, Type Directors Club Excellence Award, Zgraf International Triennial of Design, Golden Bee Global Design Biennial, Graphis Design Awards, 100 Beste Plakate. Lucrările lui au fost publicate în peste 80 de cărți, cataloage și reviste relevante precum Thames & Hudson SUA, Rockport Publishing UK, Shift JP, Taschen DE, Museum fuer Gestaltung CH, Index Book ES, Etapes FR, Victionary HK, Adobe UK și multe altele. Este membru AIGA New York, The Type Directors Club & Graphis International. Alături de o echipă bine sudată și entuziastă, Ovidiu conduce și curatoriază Typopassage™ – o rețea de micro muzee în aer liber dedicată posterelor, tipografiei și design-ului.

François Calame

Etnolog


Etnolog pasionat de tâmplăria veche. Este unul dintre principalii jucători în conservarea și diseminarea cunoștințelor ancestrale. Este inițiatorul mai multor întâlniri ale tâmplarilor din întreaga lume și al proiectelor de instruire în tehnici tradiționale de tâmplărie. El este, de asemenea, autorul mai multor cărți fascinante, inclusiv „Tâmplari la locul de muncă”, care se ocupă cu practicile tâmplarilor de astăzi; îi datorăm site-ul www.charpentiers.culture.fr, care este o mină de aur pentru orice pasionat de tâmplarie preindustrială. Deține un master în științe și tehnici de conservare a patrimoniului cultural și un doctorat în etnologie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. În 1978 a fost ucenic tâmplar la Association Ouvrière des Compagnons du Devoir du Tour de France. De atunci, el a dezvoltat atât studii teoretice, cât și practice privind transmiterea meșteșugului în domeniul arhitecturii tradiționale și producției industriale. Inginer proiectant la Ministerul Culturii din Franța, din 1992 a înființat o rețea internațională de specialiști și practicanți în prelucrarea cadrelor din lemn. Rețeaua „Charpentiers sans frontières” reunește în fiecare an meseriași din aproximativ 15 țări, în jurul practicilor manuale ale artei tâmplăriei.

Ștefan Mănciulescu

Arhitect Restaurator


Ștefan Mănciulescu este absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București și al Centrului de Studii Superioare și de Conservare a Monumentelor Istorice – École de Chaillot.
În 1996, este numit arhitect-șef al Monumentelor Istorice al departamentelor Cantal, Corrèze si Haute-Loire. Ca restaurator, a condus peste 100 de șantiere și proiecte vizând monumente istorice, în Franța. Nominalizat și premiat pentru multe dintre aceste lucrări cu precădere cele din Masivul Central, Biserica românească din Paris și premiul pentru concursul din Colmar – biblioteca Dominicanilor.
Predă la Școala din Chaillot, în cadrul atelierelor practice și asigură cursurile de tâmplărie și fierărie tradițională. A participat la multe ateliere similare și în România.
Face parte din comitete și comisiile regionale de patrimoniu și situri istorice în zonele Auvergne și Limousin. A participat și a contribuit cu priceperea sa la marile manifestări legate de patrimoniu din România.

Laurie Mouret

Ilustrator


Laurie Mouret s-a stabilit în România din 2014. Îi place să facă urban sketching și să cunoască lumea prin intermediul hârtiei și al creionului. Caietele ei sunt călătorii desenate.

S-a alăturat proiectului nostru în 2018 și a desenat două ediții ale festivalului de meșteșuguri Batem fierul la conac!
Povestea noastră este abia la început…