Școala Europeană de Feronerie

Explorarea practicilor artistice.Transmitere și savoir-faire. Dialog rurban.

Sébastien Bridonneau

Feronier

Pentru mine „Batem Fierul la Conac!” reprezintă o mare oportunitate. O oportunitate de a învăța, experimenta și inventa cu metalul, o oportunitate de a întâlni și împărtăși idei și pasiuni cu cele mai interesante tipuri de persoane. Un loc al intersecţiilor puternice între gânditor și producător.

Cel mai important aspect pentru mine este că din cauza izolării și datorită responsabilității personale încredințate nouă, a fost o oportunitate să cresc.

După ce am finalizat ucenicia mea în industria metalurgică anul trecut, aici am putut să aprofundez meseria mea: descoperind fierăria prin tutela însoțitorului meu, Gaëtan le Gall, având o responsabilitate mai mare în finalizarea proiectelor de la început până la sfârșit, precum și având timp și mijloace să lucrez la toate micile proiecte meșteșugărești care mă interesează.

Am stat aici peste șase luni cu ajutorul financiar al bursei Erasmus Pro și organizarea contractelor prin Asociaţia Les Compagnons du Devoir, unde tocmai mi-am finalizat ucenicia.

Cred că acest loc este o oportunitate excepțională pentru oricine dorește să aibă o aventură profundă în lumea metalului şi în lumea unei ruralităţi care din punctul de vedere al unui străin este teribil de interesantă, chiar sursa de inspiraţie pentru multe proiecte şi atitudini contemporane.

Brandan Jarry

Feronier

Am venit la atelierul „Batem Fierul la conac!”, cu un contract de nouă luni, obţinut în cadrul programului Erasmus Pro de către Les Compagnons du Devoir. Îmi doream o experienţă de muncă în străinătate.

Îmi place foarte mult nu numai ceea ce facem aici, dar şi ideea descoperirii unei alte culturi, prin călătorie. De când am venit, lucrez în proiecte de feronerie de artă, ceea ce mă stimulează şi îmi completează formarea profesională.

Am participat până acum la două lucrări de mari dimensiuni: un set de porţi şi scări pentru o casă monument-istoric din Bucureşti şi un set de balustrade pentru o biserică ortodoxă din Germania. Pe lângă toate acestea, am făcut o demonstraţie de fierărie la Bienala de Arhitectură BETA din Timişoara. Încerc zilnic să transmit elevilor din Ţibăneşti pasiunea mea pentru modelarea fierului. Sunt încântat de experienţa mea atât de complexă de aici!